Młodzież z Mogilna w Sejmie „dotykała demokracji”

Pod koniec ubiegłego roku poseł Krzysztof Gawkowski ogłosił konkurs pn. „Życie po koronawirusie. Jaka czeka nas przyszłość?”, adresowany do młodzieży szkolnej. Ponad 100 nadesłanych prac, spotkania, nagrody, podsumowania, zainspirowały aktywność w tym środowisku, a poseł zawsze chętnie rozmawia z młodzieżą. Zadzierzgnięte wówczas kontakty zaowocowały ciekawą inicjatywą zaproszenia przez posła młodzieży do siedziby parlamentu.

Na inicjatywę biura poselskiego chętnie odpowiedziała Kinga Gąska – nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół w Mogilnie, która współpracowała z biurem, będąc opiekunką uczestników wspomnianego konkursu. Teraz jej przypadły w udziale obowiązki zorganizowania grupy uczniów, zebrania zgód rodziców na wyjazd i niezbędnych dokumentów. Opiekunkami grupy były nauczycielki Renata Lepsza i Magdalena Kopeć-Biernaciak.

Aprobatę dla inicjatywy wyraził także dyrektor Zespołu Szkół Zbigniew Orzechowski.

Całość spraw organizacyjnych spoczęła w rękach Ewy Sypniewskiej dyrektorki biura poselskiego Krzysztofa Gawkowskiego w Bydgoszczy.

gawkowski mogilno sejm2   asystenci w Sejmie

Na Wiejskiej w Warszawie uczniów przywitał poseł Krzysztof Gawkowski wraz z przewodniczką, która opowiedziała o historii i roli polskiej izby ustawodawczej i charakterystycznych zabudowań kompleksu sejmowego.

Młodzież mogła na specjalnej makiecie zorientować się w usytuowaniu budynków, gościć na galerii sali posiedzeń Sejmu oraz posłuchać o historii i współczesności parlamentaryzmu w Polsce.

Krzysztof Gawkowski opowiedział młodzieży o tym, czym zajmują się posłowie, kiedy nie ma posiedzeń plenarnych Sejmu, o angażującej codziennej pracy w komisjach, biurach poselskich i spotkaniach z wyborcami. Ponadto dodatkowe obowiązki wynikają z kierowania przez posła Klubem Parlamentarnym Lewicy, częstą obecnością na konferencjach prasowych i w programach telewizyjnych oraz audycjach radiowych. Poseł odpowiadał na pytania i wpisywał dedykacje autorskie do swojej nowej książki „Odnowa”.

Na wycieczkę do stolicy zaproszeni zostali także społeczni asystenci posła z Pomorza i Kujaw (uczniowie i studenci) – Monika Fiugajska, Oliwia Pieńczewska, Cezary Binek, Michał Kwiatkowski, Konrad Łaniecki. Opiekunkami grupy z ramienia biura poselskiego były Ewa Sypniewska i Aleksandra Dybała.

gawkowski mogilno sejm1 copy   gawkowski mogilno sejm4

Wrażenia i refleksje, jakie wywołało spotkanie w siedzibie Sejmu, jeszcze długo pojawiały się w rozmowach podczas wspólnego spaceru do Łazienek Królewskich.

Celną ocenę inicjatywy wyraziła na FB Magdalena Mateja: „(…) I to jest najlepsze, co parlamentarzysta może zrobić dla regionu – pozwolić młodzieży dotknąć demokracji”.

Miejmy nadzieję, że nie będzie to tylko ten jeden raz.

Opr. nim, 12 października 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!